top of page

Parlant amb... Mireia Baylina

Actualizado: 18 feb 2023

Metgessa especialista en Medicina Interna. Professora de bioètica de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). Moderadora de Family Enrichment a l’Associació FERT. Casada i mare de cinc fills.


Què et va portar a contactar amb l’Orientació Familiar (Family Enrichment)?

El meu primer contacte amb va ser durant el primer any dels meus fills grans a la Llar d’Infants. Sense gairebé adonar-nos, el meu marit i jo havíem passat de viure un nuviatge idíl·lic a trobar-nos immersos en un dia a dia frenètic amb tres nens de 0 a 3 anys que eclipsaven tot el nostre dia i gran part de les nostres nits. Ens vam apuntar al COF de Primeres Passes molt il·lusionats. Les meves expectatives respecte el curs eren altíssimes: volia respostes concretes sobre com combatre rebequeries, gestionar emocions i conciliar la vida laboral i familiar... La realitat és que vam aprendre moltíssimes coses i vam adquirir eines educatives de moltíssim valor però, sobretot, i per a la nostra sorpresa, va ser per a nosaltres un abans i un després com a matrimoni. Deu anys després, puc afirmar amb un somriure que aquell primer COF, juntament amb els altres sis que hem fet durant aquests anys, ens han convertir en millor família.


Des dels teus inicis com a moderadora del FERT, has volgut especialitzar-te en temes relatius a l’amor conjugal. Què destacaries d`algunes idees que has desenvolupat en aquets programes?

Des de l’inici, segurament influenciada per la meva vocació professional com a metgessa i la meva admiració pel cos humà, m’ha interessat especialment el tema de la sexualitat dins l’amor conjugal. Penso que la sexualitat es veu constantment esbiaixada per campanyes ideològiques que intenten fragmentar-la separant el plaer corporal de l’afectivitat, l’exclusivitat o el compromís. Això ha fet que en moltes parelles, la sexualitat hagi passat a un segon pla d’importància: malgrat hem normalitzat veure constantment sexualització a tots els mitjans de comunicació, no es parla de la pròpia vida sexual dins la intimitat del nucli familiar. Des dels programes d’orientació familiar dedicats a l’amor conjugal, intentem donar eines per a reactivar la comunicació sexual dels cònjuges i els animem a que siguin ells els verdaders educadors sexuals dels seus fills, conferint així a la sexualitat humana, la importància que mereix com a pedra angular de l’amor humà.


Alguns matrimonis influïts per la immediatesa de la tasca educativa dels fills descuiden la seva formació com a esposos. Quina argumentació els suggeriries per animar-los a participar en un programa d’Amor Matrimonial?

És natural que els pares ens bolquem en els nostres fills, especialment quan són més petits. L’instint ens porta sovint a sobre protegir-los i sense voler, pensem que estem invertint el nostre temps en cuidar-los mentre que el que estem fent és deixar de fomentar la seva pròpia autonomia. Penso que hem de veure la fotografia amb una altra perspectiva. Tots volem el mateix pels nostres fills: que siguin feliços i, personalment, penso que la manera més senzilla i eficaç de ser feliç és estimant i essent estimat. Quin model d’amor més proper, palpable i real tindran els nostres fills que l’amor dels seus pares? El missatge és clar: invertir en estimar-nos millor com a esposos, és invertir en la felicitat dels nostres fills.


En una societat globalitzada i canviant com la nostra, Com veus el futur de Family Enrichment?

Penso que vivim en un moment històric difícil però apassionant on la família ha de ser mitjà i model per educar les persones i anar fent un món millor cada dia. Educar i estimar són els dos reptes principals de tota família i l’Orientació Familiar és el gran manual pràctic que se’ns ofereix per aprendre’n. No tinc cap dubte que Family Enrichment té un gran futur per davant i que seguirà ajudant en aquesta tasca a famílies de tot el món.

251 visualizaciones0 comentarios
bottom of page