XX Congrés mundial

XX Congrés mundial

Els dies 19 i 20 d’octubre va tenir lloc, al centre de convencions Queen Elizabeth II Centre de Londres, el XX Congrés mundial de Family Enrichment, organitzat per la International Federation for Family Development, IFFD. El Congrés portava per títol “Família, el rostre d’allò humà”, volent amb això posar l’accent en el fet que la família és el lloc on allò específicament humà es desenvolupa en plenitud, on allò autènticament personal troba acollida i impuls.

Al Congrés, hi van assistir unes 1.050 persones de 55 països diferents: Austràlia, Filipines, Singapur, Nigèria, Kènia, Costa d’Ivori, Polònia, Croàcia, Holanda, Espanya, EUA, Equador, Xile, etc. Des de l’Associació FERT hi van assistir unes 40 persones. Com que el Congrés començava d’hora el dia 19, molts dels assistents del FERT van arribar a Londres el dia anterior i van aprofitar per fer una mica de turisme i anar a sopar junts al barri de Covent Garden. Va ser una ocasió estupenda per passar una estona agradable amb amics amb els quals no sempre és fàcil coincidir en el dia a dia.

En el Congrés, hi va haver cinc conferències impartides per ponents de primera categoria, com ara Shaunti Feldhahn o Thomas Lickona. En aquestes conferències es van abordar temes variats, com la família i el benestar, qüestions de temperament, relacions entre cònjuges, etc. Van ser sessions de molt nivell i, en la majoria, a més d’aprendre molt, es va gaudir moltíssim per les anècdotes i bromes que van fer els ponents.

Més enllà de les conferències, també es van celebrar dues taules rodones en què es va debatre ―amb l’input de persones de països i cultures molt diferents― sobre polítiques familiars en l’àmbit internacional i sobre experiències de Family Enrichment al llarg del món.

A part, hi va haver bastants moments (pauses per al cafè o el dinar) que permetien conèixer i compartir experiències amb persones d’altres països.

D’altra banda, Javier Vidal-Quadras ―secretari general de l’IFFD―, va explicar que, sota el guiatge d’una consultora internacional, s’ha estat treballant aquests últims mesos en una nova manera de treball per a la IFFD i els diversos centres d’orientació familiar que en depenen, més horitzontal i col·laborativa, i aprofitant diferents eines i aplicacions tecnològiques que permetin interactuar i treballar colze a colze persones que es troben a milers de quilòmetres de distància i en diferents fusos horaris. Javier Vidal-Quadras va remarcar que, tot i els canvis que aquesta nova manera de treballar pugui suposar, l’essència de la IFFD i el Family Enrichment continuarà sent la mateixa: portar a tothom la bellesa de la vida familiar. 

Abans de finalitzar el Congrés, es va llegir la ponència que, a manera de conclusions del Congrés, la IFFD presentarà el proper mes de febrer a les Nacions Unides, on la IFFD té estatus consultiu a l’ECOSOC i és un dels principals organismes consultius en matèria de família.

Finalment, es va anunciar que el proper congrés tindrà lloc a Manila el 2023 i es va lliurar el Premi Rafael Pich a Tomás Malmierca, del FERT, pels seus 30 anys de dedicació a l’orientació familiar a tot el món. Des del FERT va fer especial il·lusió el merescut reconeixement que se li va fer.

En definitiva, el Congrés ha servit a tots els assistents per adonar-se de l’enorme dimensió i repercussió positiva del Family Enrichment en l’àmbit mundial, i tothom ha arribat amb les “piles carregades” i molta il·lusió per arribar a més famílies i ajudar-les cada dia.

Des del FERT hi varen assistir un grup de 40 persones.