Magda Minguet Arbués

Magda Minguet Arbués

La Magda és historiadora de l’art i periodista. Ha fet el postgrau de Matrimoni i Educació Familiar i Polítiques Familiars a UIC Barcelona. És mare de 4 fills, tot nois.

Actualment, treballa de professora i tutora a l’escola Camp Joliu on també és la cap de comunicació.  Escriu un blog sobre família al Criatures, del Diari Ara.

Com vas conèixer l´Orientació Familiar?

Havia fet un curs d’Orientació Familiar a la meva escola, Camp Joliu. Vaig veure que la sessió era molt dinàmica i a mi m’agrada molt comunicar. Vaig informar-me de com esdevenir moderadora i vaig apuntar-me al PIMOF (el programa de formació per a nous moderadors). Recordo aquell curs com si fos ahir, amb el José Maria Postigo avaluant. Vaig aprendre molt en un cap de setmana. Va ser durant el mateix PIMOF que em va sorgir l’oportunitat de moderar el programa de ràdio que feia el FERT.

Durant  5 anys vas ser la presentadora del nostre programa “Paraules  d´amor”, a Ràdio Estel. Què ens voldries dir d’aquella experiència?

Tinc un boníssim record del programa de Ràdio Estel. Era una tertúlia sobre temes de tot tipus i entre els tertulians habituals hi havia l’Aureli Villar, la Laura Sànchez, el Josep Maria Adell i el Jaume Pujol.  Cada setmana tractàvem un tema diferent: educar en l’afectivitat, com fer fills lectors, com educar en el bon ús dels diners,  el joc en la primera infància…  i cada programa comptava també amb una entrevista amb un professional del tema que ens donava idees pràctiques per aplicar el tema a la nostra llar. La veritat que durant aquella època tenia la sensació de fer un “mini COF” cada setmana.  A més molts dels entrevistats eren autors de llibres i sempre els llegia per preparar l’entrevista. Vaig aprendre moltíssim! vam tenir entrevistats com la Victòria Cardona, que havia publicat “Educar en  100 piulades” i amb la que ara, després d’haver coincidit a la ràdio, som bones amigues. Vam entrevistar a metges, advocats, professors universitaris… hi havia molt nivell en el programa i va ser una gran sort formar-ne part.

Actualment, com a moderadora del FERT estàs dirigint sessions sobre pantalles i xarxes socials. Quines idees destacaries sobre aquest tema ?

Faig sessions sobre com educar en el temps de lleure. Al programa “Primeres Decisions” modero el cas “Són temps nous” sobre el repte d’educar amb les pantalles. Per mi aquest és EL CAS amb majúscules. És una sessió on tothom parla molt i on tots els participants estan molt implicats. Sempre diem que no tenim referents a l’hora d’educar en el bon ús de les pantalles perquè no tenim l’exemple dels nostres pares.  Però sí que tenim l’exemple. Al final els pares ens han educat en la prudència, la sobrietat, el respecte i el valor de la intimitat i aquests valors funcionen igual de bé en la vida real que en la virtual.  Això sí, hem de ser conscients que fer un bon ús de les pantalles implica que hi dediquem temps i estiguem al costat dels fills per ajudar-los a fer un bon ús i no un abús. I també implica que els pares aprenguem a desconnectar perquè no ens vegin sempre pendents del telèfon o de l’ordinador per qüestions de feina. Ha d’haver-hi temps per tot i limitar-ne l’ús és clau.

Com veus el futur de l´Orientació Familiar?

En un temps on tot sembla que es faci de manera digital (blogs, podcasts) crec que és més necessari que mai que hi hagi un espai fora d’internet per debatre i parlar d’educació. Una tertúlia com les de sempre, compartint, escoltant, fent debat i fent amics. Crec que la clau de l’Orientació Familiar és preparar el cas a casa, parlar-ho al cotxe, comentar-ho després en un sopar. L’educació avui és bastant més complexa que fa uns anys i amb un escenari molt canviant. Per això, un espai de reflexió on penses només en clau de família, és molt necessari. I encara que a mi m’agraden molt les xarxes socials penso que no podem desatendre la xarxa més important de la nostra vida, la que funciona fins i tot amb les dades esgotades, que és la xarxa familiar.